Сладко опиянение на х. Тръстена

Следващата ни спирка бяха малиновите насаждения на хижа Тръстена. До нея може да се стигне по еднакво дълъг и трудно достъпен за лека кола черен път от с. Лакатник или от с. Бов. Отдавна бяхме дочули славата на малиновото вино, което правят тук и решихме, че е време да се убедим сами с очите и … небцето си.

Около хижата се намират 92 дка малинови насаждения създадени преди 7 години от Мария и Светослав. Тогава разбрали, че някой наоколо гледа малини и условията са подходящи, затова и те решили да се захванат с това. Финансирали проекта с помощта на банки и в момента от ранна пролет до късна есен стопанисват хижата и се грижат за малините.

Сега там имаше 15 берачи, които прибираха последните за сезона узрели малини. През месец юли помагачите понякога достигат и 120 на брой, за да приберат навреме реколтата до началото на август. За това им помага и една любопитна на вид машина, която минава между редовете и събира готовите плодове. А преди да се сдобият с нея, а и сега извън сезона, малините се събират на ръка в малки касетки.

Мария и Светослав продават на едро свежи малини, а всяка есен правят и малиново вино с чуден вкус и аромат. Горещо препоръваме да го пробвате, ако имате път към хижа Тръстена. Върви добре със синьо сирене от ферма Чемерник.

Предупреждаваме, че виното толкова се услажда, че човек лесно може да надвиши установената си мярка. Но не се притеснявай, защото винаги можеш просто да преспиш в хижата, а свежият планински въздух, както знаем от личен опит, оправя всичко.

Comments are closed.