На гости на ферма Елата

Тези дни докато бяхме в София решихме да посетим още едно място, за което много хора ни бяха казвали, но ние все отлагахме посещението му с думите: “Винаги можем да отидем там”. И така стана, че първо обиколихме България и чак тогава посетихме ферма Елата, която се намира между селата Железница и Плана, Софийско.

До местността Елата, където е разположена фермата,
стигнахме по асфалтиран път с толкова дупки, че спокойно бих го нарекъл черен. Но ние и количката вече сме претръпнали и нищо не може да ни уплаши. Което означава, че сега просто знаем кога да спрем и да извървим оставащото разстояние пеша. Така и се случи.

Бяха ни предупредили, че ще е по-лесно да открием Веси и Росен направо във фермата, отколкото да ги търсим по телефона, затова и ние решихме да отидем без да се обадим предварително. За наше щастие Веси беше там и можеше да ни отдели малко време да си поговорим. Настанихме се на сянка под шатрата в двора и тя донесе едно голямо плато да дегустираме техните млечни продукти. Като платото беше придружено и с кана студен сок от арония и буркан домашно кисело мляко. Все страхотни предпоставки за сладък разговор.

След десетина години живот в чужбина, Веси и мъжът й решават да се приберат в България. Започват да се занимават с внос и дистрибуция на кучешки храни, но след време решават, че искат да живеят сред природата и търсят начин да го направят. През 2008 купуват стара къща в местността Елата и започват да работят за съхранение и развитие на породата каракачански кучета, коне, овце, както и родопски крави.

Сега правят най-вкусното домашно кисело мляко, което сте яли в последните години, като то може да бъде чисто или с билки, мед, пчелен прашец, орехи или комбинация от тях. Пробвахме страхотни пресни и отлежали кашкавали и сирене. Всяка година през месец май във ферма Елата се провежда и празник на млякото, където малки и големи могат да научат традиционните начини за правене на различни млечни продукти. Както разбира се и да ги дегустират.

Веси ни разказа, че много обича да работи с деца и че дори веднъж е имала посещение от над 100 деца във фермата. Екшънът е бил голям, но пък емоцията си е заслужавала. Семейства с деца ги посещават и през зимата, когато до къщата им се образува огромна ледена пързалка и опашка от малчугани чакащи да се спуснат. Стопаните на фермата имат идея и за създаването на детски център сред природата, за което ги подкрепяме и с двете ръце. На тръгване си взехме кашкавалче с подправки и обещахме да се върнем отново.

Тази статия е публикувана в категория Млечни от koreni.

Comments are closed.